FÖR HYRESGÄSTER

In- och utflyttning

Att byta bostad är en stor händelse i livet för de allra flesta, och det är inte alltid helt enkelt att veta vilka krav som följer med. Eidar har därför samlat de viktigaste punkterna att tänka på när du ska flytta.

En guide vid flytten

Hur lång uppsägningstid har jag som hyresgäst? Hur gör jag för att byta till en större lägenhet? Och vad är bra att tänka på när jag ska flytta? Dessa frågor, och många fler, ger vi dig svar på här.

Uppsägning

Uppsägning av hyresavtal ska alltid ske skriftligt, antingen via ett besök i Bobutiken eller brev/mejl. Det gäller såväl lägenheter som förråd och fordonsplatser.

 

I samband med uppsägning ska du också skicka in ett besiktningsprotokoll med information om sådant som besiktningsbovärden bör veta innan han eller hon undersöker statusen på din lägenhet.

 

För bostäder gäller tre månaders uppsägningstid, med följande undantag:

 

  • Vid flytt inom Eidar är uppsägningstiden minst två månader, vilket innebär att du riskerar dubbla hyror om du hyr en lägenhet med snabb inflyttning
  • Dödsbon till avliden hyresgäst har rätt att säga upp bostaden med en månads uppsägningstid

Checklista vid in- och utflyttning

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska flytta in i en ny lägenhet eller lämna din nuvarande bostad:

 

  • Ändra adress via telefon eller internet (adressandring.se)
  • Flytta el- och telefonabonnemang
  • Uppdatera din hemförsäkring
  • Lämna tillbaka samtliga nycklar, inklusive kopior
  • Hyran betalas i förskott senast sista vardagen före varje kalendermånads början

 

Du som hyresgäst måste också vara beredd på att visa den lägenhet du ska flytta ifrån för den person som får ett erbjudande om ta över den efter dig. Vanligtvis tar personen kontakt med dig för att komma överens om en tid för visning som passar er båda.

Byta lägenhet

Kanske bor du för litet, kanske för stort. Eller så är det bara dags för ett miljöombyte. Oavsett så är det bra att veta vad som gäller när du önskar byta lägenhet.

 

Då finns det två olika sätt: ett direktbyte (se länken till höger) eller genom Eidars vanliga kösystem. I det sistnämnda fallet söker du bostad som alla andra, utan att dra fördel av att du är hyresgäst hos oss. Därför är det också viktigt att du när du fått din lägenhet och skrivit kontrakt går in och ställer dig i kön igen, för att fortsätta samla poäng till ett eventuellt framtida byte. Det är en investering som lönar sig i längden.

GÅ TILL MINA SIDOR

Direktbyte

Ett direktbyte görs när två personer byter lägenhet med varandra. Det innebär att båda kunderna accepterar lägenheten i befintligt skick, och att de tar ansvar för eventuella skador som följer med.

 

Det är inte något krav att den du byter bostad med ska vara hyresgäst hos Eidar. Huvudsaken är att ni båda känner att ni har hittat rätt lägenhet och att bytet godkänns av Eidar innan ett nytt hyreskontrakt kan undertecknas. Det är nämligen en förutsättning att båda parter har varit skötsamma hyresgäster tidigare och att deras ekonomi räcker till.

 

Ansök om ett direktbyte genom att fylla i vår blankett och lämna den till Bobutiken. Vid ett direktbyte behåller du dina köpoäng hos Eidar.